Ispričat ću vam nešto malo o knjizi koju sam ne tako davno pročitala. Zove se Crvena kao krv, ona je prvi dio skandinavske triologije autorice Salla Simukka. Ovu sam knjigu uzela u ruke ne pročitavši sinopsis na poleđini i očekujući neku mračnu verziju priče o Snjeguljici. No, ono što ova knjiga zapravo jest napeti skandinavski triler. Poveznica sa Snjeguljicom, nazivom trilogije, je sama junakinja Lumikki i to ne samo zato što fizički odgovara opisu Snjeguljice (crvena kao krv, bijela kao snijeg i crna kao ebanovina), već i zbog njenog imena koje na finskom znači upravo Snjeguljica. No, tu svaka sličnost s bajkom prestaje.

Ovo je napeti triler, s elementima kriminalističkog romana i onim posebnim mračno-ledenim ozračjem kojim zrače svi, u zadnje vrijeme sve popularniji, skandinavski trileri. Razlika između njih i ovog romana je u glavnom liku, koji ovaj put nije ni policajac, ni privatni istražitelj ili inspektor, već jedna tinejdžerica. Sedamnaestogodišnja Lumikki Anderson u tamnoj komori svoje škole pronalazi hrpu novca, ostavljenih da se suše, prekrivenim nečijom krvlju. Lumikki živi sama, ne odlazi na tulume i ne prati tračeve u školi, vrlo je povučena osoba, koja bježi od vlastite prošlosti. Ali pronalazak krvavog novca mijenja sve i Lumikki je zbog svoje znatiželje i potrage za odgovorima uvučena u vrtlog opasnih događaja. Lumikkina glavna osobina je sposobnost da postane neprimjetna. Zbog te sposobnosti ona se uspijeva neopaženo uvući na razna mjesta i izvući bez posljedica. Kada posumnja na korumpirane policajce i brutalnog predvodnika narkomanskog podzemlja, zatekne se u smrtnoj opasnosti.

Ovo je solidan triler. Ima napetu priču, nekoliko neočekivanih obrata u radnji i intrigantnu tajnu krvavog novca koju treba otkriti. Iako bi priča bila vjerodostojnija da je Lumikki odrasla osoba. Čak i uz svoje sposobnosti, inteligenciju i fizičku formu, teško je uvjerljivo prikazati tinejdžericu u situaciji u kojoj se ona npr. ubacuje na tajni tulum najzloglasnijeg krijumčara droge ili bježi od iskusnih profesionalnih ubojica. Usprkos tome, nastavit ću čitati triologiju, jer unatoč svim manama njen prvi dio zaista nije loš. Zanima me kako će se priča dalje razvijati i vrlo je privlačna sadržajno meni kao tinejdžerici. Preporučila bih svim vršnjacima da je pročitaju, jer neće biti razočarani.

Sarah Malnar, 4.d, izvor slike: Znanje

Prethodni članakKonzumerizam – poimanje sreće u posjedovanju materijalnog
Sljedeći članakIskrenost koju nalazim unutar svakodnevice
Redakcija digitalnog školskog lista "Tabula nova"

Komentiraj

Molimo upišite svoj komentar!
Molimo upišite svoje ime.