AUTORICA: Magda Blažun, 3. D
FOTOGRAFIJE: privatna arhiva učenica i nastavnica

Jedne sunčane nedjelje deset učenica 3. D razreda zajedno s profesoricama Deom Kovačević, Nikolinom Ptičar i Lahorkom Bobinec krenulo je proširiti svoje vidike u Europu.

Ujutro 18. veljače 2024., takozvane šudigovke i njihove profesorice zaputile su se u sklopu Erasmus+ projekta Inovativni pristupi generaciji Z u šarmantan grad zvan Olomouc. Već oko tri popodne stigle su na svoje odredište te se raspakirale u rekordnom roku. Odmah su pošle u kratak obilazak grada i obližnjih znamenitosti, kako bi se reklo, u izvid terena.

Glavni zadatak cijelog ovog puta bio je boravak u katoličkoj gimnaziji Církevní gymnázium Německého řádu. Tamo su se učenice zaputile kako bi podijelile svoja iskustva s nove i zanimljive izvannastavne aktivnosti Paint’n’talk koja se od ove godine održava u Šudigu, a cilj joj je osvijestiti i osnažiti sudionike u području mentalnog zdravlja. U ovoj gimnaziji, koja je smještena u nedavno obnovljenoj zgradi, naše su djevojke upoznale češke učenice, polaznice njihove likovne izvannastavne aktivnosti. Slijedilo je predstavljanje škola, gradova i država, a ubrzo su se učenice sprijateljile dijeleći svoje omiljene crtiće iz djetinjstva. U narednim se danima druženje u školi nastavilo kroz razgled škole i posjet njihovim moderno uređenim učionicama te održavanje zabavne i kreativne radionice u kojoj su učenice likovnim izričajem razvijale motive djela čeških i hrvatskih slikara. Osim toga, bio je tu i pokoji kviz, a sve je popraćeno daljnjim druženjem u Olomoucu.Uz ovaj radni dio puta, našlo se vremena i za razgled grada Olomouca, Muzeja moderne umjetnosti i Nadbiskupskog muzeja te Zoološkog vrta u Olomoucu u kojem su učenice bile toliko zapanjene njegovim stanovnicima da su ih većinu slikale minimalno 50 puta. Jedan od najuzbudljivijih dana bio je posjet gradu Brnu u kojem je putnice, već izmorene od ranog ustajanja, čekao razgled Vile Tugendhat, šokantne kosturnice te katedrale sv. Petra i Pavla. Tada su neke od njih bile suočene s najvećim razočaranjem dotad, umotanim u skupe cijene i lijepa pakiranja – Starbucksom.

Slike3Učenice i profesorice uspjele su ukrasti još koji večernji trenutak u gradu kako bi doživljaj Olomouca bio potpun. Takav je tempo vjerojatno razlog što su se sve zajedno u petak ujutro (23. veljače) kao neki uvenuli zombiji ponovo spakirale i razočarane što ne mogu ostati u Češkoj još koji dan, sjele u kombi i krenule nazad. Svima je teško palo odvajanje od ručkova u restoranu i smještaja u divnom hostelu Long Story Short, no šudigovke su se ipak s veseljem oko tri popodne vratile na parking Regeneracije u Zaboku, a potom i svojim obiteljima bogatije za jedno poučno, životno i zabavno iskustvo.

 

 

Prethodni članakGlas Šudigovaca – veljača 2024
Sljedeći članakGlas Šudigovaca – ožujak 2024.

Komentiraj

Molimo upišite svoj komentar!
Molimo upišite svoje ime.