Piše: Carmen Bačura Potočić

Umjetnost između stvarnog i digitalnog sa ŠUDIGO-vcima kroz projekt ISPOD POVRŠINE u likovnom stvaralaštvu djece i mladih u sklopu Noći muzeja

Ove godine projekt i kulturno događanje povodom Noći muzeja održavamo sedmi puta pod pokroviteljstvom Grada Zaboka i Krapinsko-zagorske županije. Cilj projekta je okupiti likovno stvaralaštvo učenika osnovnih škola KZŽ i srednjoškolaca iz ŠUDIGO-a na reprezentativnoj izložbi u Gradskoj galeriji Zabok. Namjera nam je ujediniti osnovne škole županije u području likovnih umjetnosti i kreativnih industrija, a poglavito u ova, epidemiološkom krizom pogođena, vremena činilo nam se izrazito važnim nastaviti ga.

Zbog pandemije korona virusa prilagođavamo se i mijenjamo uobičajene prakse te smo tradicionalan način izlaganja likovnih djela u galerijskom prostoru povezali i s digitalnom izložbom u virtualnoj galeriji. Izložba će biti otvorena od 28. siječnja do 28. veljače 2022. u Gradskoj galeriji Zabok i u virtualnoj galeriji, na web stranici i društvenim mrežama Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok.

Ove godine projekt smo proširili i van granica KZŽ te smo na izložbi ugostili učenike Srednje strukovna škola Varaždin smjera grafički dizajner i dizajner odjeće.
Likovna radionica, koja je uz izložbu radova zaštitni znak projekta okuplja učenike iz različitih škola i omogućuje im zajedničko stvaranje i dijeljene likovnih iskustava. Zbog epidemioloških mjera preseljena je u virtualno okruženje te se održava online preko Zoom aplikacije. Iako je vođena online, sudionici izrađuju likovne radove u klasičnim likovnim tehnikama.

Izložba sadrži 220 likovnih radova učenika iz devet osnovnih škola županije, ŠUDIGOa i Srednje strukovne škole Varaždin. Radovi su nastali u različitim likovnim tehnikama, od onih klasičnih poput olovke, tuša i pera, pastela, kolaža, tempere, akvarela, terakote, gipsa i tekstila pa do onih suvremenijih poput računalnih grafika, grafičkog dizajna i fotografije.

Iako tema izložbe Ispod površine na prvu asocira na nešto što se nalazi ili događa ispod površine mora, jezera, vode ili tla; ipak sadrži i ono dublje, kompleksnije, prošireno značenje nečega što ćemo tek otkriti ako „zagrebemo“ ispod vidljive nam površine. Stoga tema ne ograničava motivom, već inspirira doživljajem, bilo da se radi o doslovnom tumačenju svijeta ispod površine vode ili tla, bilo da interpretira psihološka stanja današnjeg čovjeka ili se bavi povezivanjem čovjeka i prirode. Dječji likovni radovi uvijek zadivljuju širokim rasponom razumijevanja svijeta oko sebe i anticipiraju bolju budućnost.

Prethodni članakNaši učenici pozvani na županijsko natjecanje iz engleskog jezika
Sljedeći članakIskustvo: Tri dana s cimericom koja boluje od bipolarnog poremećaja

Komentiraj

Molimo upišite svoj komentar!
Molimo upišite svoje ime.