Međunarodni dan materinskoga jezika obilježava se 21. veljače s ciljem unapređivanja, učenja i razvoja materinskoga jezika te njegovanja jezične i kulturne različitosti i višejezičnosti. Materinski je jezik prvi jezik koji osoba nauči u svojoj obitelji. Stručnjaci tvrde kako je znanje materinskoga jezika vrlo važno pri formiranju mišljenja.

Stoga su učenici Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok u petak obilježili ovaj veoma važan datum izrađivanjem QR kodova. Ideja je bila prikazati neke od najčešćih gramatičkih i pravopisnih pogrešaka. Svaki kod sadrži naslov, a njegovim se učitavanjem na ekranu mobilnoga telefona pojavljuje informacija o pogrešci, nepravilan gramatički ili pravopisni oblik te ispravak pogreške. QR kodovi zatim su zalijepljeni na plakat koji se nalazi na vratima učionice broj dva. U izradi kodova i plakata sudjelovali su učenici prvog i drugog razreda likovne umjetnosti i dizajna.

“Sve ostale pozivamo da učitavanjem kodova provjere griješe li i oni u navedenim gramatičkim i pravopisnim oblicima. Učimo svoj jezik, njegujmo ga i rastimo s njime i u njemu”, poručila je profesorica Ivana Kotarski koja je osmislila i s učenicima provela ovu zanimljivu aktivnost.

Prethodni članakGlas šudigovaca, veljača 2020.
Sljedeći članakMaske iz ŠUDIGO-a na Međunarodnoj izložbi maski
Redakcija digitalnog školskog lista "Tabula nova"

Komentiraj

Molimo upišite svoj komentar!
Molimo upišite svoje ime.