Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok je od početka školske godine uključena u projekt S neandertalcem u umjetnosti i dizajnu. U ovu edukativnu suradnju Škole i Muzeja krapinskih neandertalaca uključili su se učenici  i nastavnici smjera likovne umjetnosti i dizajna. Projekt su pokrenule viša muzejska pedagoginja Muzeja krapinskih neandertalaca Lorka Lončar Uvodić i ravnateljica škole Božica Šarić, a projekt je koordinirala voditeljica projekta Ivanka Jagečić.

Projekt je ušao u godišnji plan i program rada Škole, za njega je izrađen kurikulum koji objedinjuje šest aktivnosti, odnosno radionica. Radionice su vodili nastavnici: Štefica Zajec, Mirjana Smolić, Carmen Bačura Potočić, Anuška Alfirević, Aleksandra Mašić Tumpa i Nikola Sinković. Učenici su na radionicama izrađivali predmete poput nakita, odjeće – skulpture, ilustracije nastale raznim crtačkim tehnikama, keramike s temom neandertalaca i fosila, otiske linoreza, sitotiska i suhe igle, stripova i sl. Mnogi crteži i djela su nastala prema predlošcima dobivenim od muzeja, odnosno prema fotodokumentaciji. Neke tehnike izrade su učenicima bile posve nove i jako zanimljive, a neke stare tehnike su opet bile interesantne zbog novih ideja i motiva koji su nastali.

Radovi su bili izloženi na izložbi pod nazivom Peti element, čije se svečano otvorenje održalo 13. studenoga u prostoru Gradske galerije u Zaboku. Mirjana Smičić Slovenec, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanju, kulturu, šport i tehničku kulturu Krapinsko-zagorske županije, službeno je otvorila izložbu uz dvije glazbene točke učenika naše glazbene škole – brass kvintet i tamburaški trio. Izložba ostaje otvorena do 20. studenoga.

Napisala: Ana Ptičar, 2. D, snimio: Martin Horvat

Prethodni članakWebovci na ovogodišnjem InfoGameru i Interliberu
Sljedeći članak“Druga šansa” na Zagrebačkom filmskom festivalu
Redakcija digitalnog školskog lista "Tabula nova"

Komentiraj

Molimo upišite svoj komentar!
Molimo upišite svoje ime.