U sklopu Međunarodnog dana djeteta, 20. studenoga, u Etnografskom muzeju u Zagrebu, Ured pravobraniteljice za djecu Republike Hrvatske kao završnicu projekta Poznajem i poštujem dječja prava organizirao je skupnu izložbu radova učenika četiriju škola sudionica među kojima su i radovi učenika Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok. Izložbu je otvorila učenica 4.MT razreda Petra Sokolić koja je u ime učenika sudionika prenijela iskustva sudjelovanja u projektu. Učenici naše i ovim su projektom utvrdili svoju svestranost i sposobnost povezivanja kreativnosti i humanitarnosti te su, uz svoje mentore, ravnateljicu i koordinatoricu, iznimno ponosni što su sudjelovali u ovako značajnom projektu. Njihovi radovi mogu se pogledati na izložbi Poznajem i poštujem dječja prava: razmišljam, govorim i sudjelujem do 14. prosinca 2018. godine, a kalendar Poznajem i poštujem dječja prava za 2019. godinu sadržavat će radove triju učenika iz naše škole.

Školske godine 2017./2018. učenici Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok sudjelovali su u projektu Poznajem i poštujem dječja prava u suradnji s Uredom pravobraniteljice za djecu Republike Hrvatske. U sklopu projekta na satovima općeobrazovnih predmeta učenici su obrađivali međupredmetne teme koje se tiču prava djeteta te su nakon toga teorijsko znanje primjenjivali na predmetima struke kreativno izražavajući vlastiti doživljaj Konvencije o pravima djeteta. Kao produkt ove suradnje nastao je kalendar Poznajem i poštujem dječja prava  kojega su u potpunosti izradili učenici ŠUDIGO Zabok. U projektu su sudjelovali učenici drugih, trećih i četvrtih razreda ŠUDIGO Zabok te njihovi mentori Aleksandra Mašić Tumpa, Mirjana Smolić, Štefica Zajec Stanić, Antonia Čačić, Carmen Bačura Potočić, Anuška Alfirević, Borjan Komarica, Nikola Sinković i Ruža Leskovar te koordinatorica projekta Dea Kovačević i ravnateljica Božica Šarić.

Osim u kalendaru, radovi učenika naše škole predstavljeni su i na izložbi Poznajem i poštujem dječja prava koja se kroz cijelu godinu mogla pogledati u Maloj kući dječjih prava u Zagrebu. Poznajem i poštujem dječja prava projekt je suradnje Ureda pravobraniteljice za djecu Republike Hrvatske i četiriju umjetničkih škola koji je kroz četiri godine trajanja rezultirao mnoštvom učeničkih radova koji spajaju humanitarnost i kreativnost učenika u promicanju, učvršćivanju te prije svega proslavi dječjih prava.

Fotografije: Etnografski muzej Zagreb i arhiva škole

Prethodni članakMedijski tehničari sudjelovali na plesnoj video radionici
Sljedeći članakProjekt “Moderna učionica” predstavljen na županijskom stručnom vijeću
Redakcija digitalnog školskog lista "Tabula nova"

Komentiraj

Molimo upišite svoj komentar!
Molimo upišite svoje ime.