Ako često upotrebljavate uzrečicu: “Nek sve ide k vragu”, moguće da nakon ove knjige odlučite to prestati raditi. Ipak, u Majstoru i Margariti nećete otkriti što se događa kad nešto ode k vragu, ali doznajete što se može desiti kada sam vrag dođe među ljude, u ovom slučaju na ulice Moskve. Ruski pisac Mihail Bulgakov u ovom romanu prenio je svoju viziju potencijalnog događaja i možda vam se neće slediti krv u žilama, ali svakako vas potakne da se zapitate o svojim greškama.

Kada bi radnja romana bila samo o kažnjavanju ljudi zbog njihovih slabosti, ovo vjerojatno ne bi bilo jedno od boljih djela svjetske književnosti. Specifičnost ovog djela je i “roman u romanu”, točnije priča o Poncije Pilatu koju piše Majstor, jedan od likova romana. On je baš zbog tog svojeg spisateljskog rada proživio mnoge nevolje, a njegova ljubavnica Margarita je za njega spremna prodati i vlastitu dušu vragu. U radnji se isprepliću priče velikog broja likova kojima se poigrava sotona, ovdje pod imenom Woland sa svojim živopisnim pomoćnicima. Bulgakov vrlo lako uvuče čitatelja u priču na samom početku, kada se dvojici ateista, uredniku časopisa Berliozu i pjesniku Bezdomnom pridruži stranac neobična izgleda (pogađate Woland) i uvjerava ih u postojanje Isusa i uspješno im predviđa njihovu smrt. Dalje se nastavljaju zgode za koje su više zaduženi pomoćnici Behemot i Korovjov nego sam Woland.

U romanu se odvija niz fantastičnih, bajkovitih događaja koji vam privlače pažnju i ne daju da se tako brzo odvojite od knjige, a tome pridonosi i satiričan i duhovit način opisivanja. Tako ovdje možete vidjeti izgled tipičnog bala gdje je sotona domaćin, kako je dovoljna samo krema da bi se postalo vješticom i kako nikakvo vatreno oružje ne bi moglo ubiti naizgled običnog crnog mačka. Ipak, ispod svih tih nestvarnih zbivanja, krije se i kritika socijalističkog režima za čijeg je vremena živio Bulgakov, točnije cenzuriranja rada umjetnika. Iz toga se može očitati djelić njegove autobiografije s obzirom na to da su mnoga njegova književna i kazališna djela bila zabranjivana za vrijeme Staljinove vladavine.

Majstor i Margarita svakako je roman koji vrijedi pročitati čak i ako niste neki “bookworm”. Ovo djelo nudi vam fantastiku, društvenu kritiku, satiru, ljubić i vrh svjetske književnosti u jednom i dostupno je vjerojatno u svakoj knjižnici koja postoji. Nemojte da kasnije imate problema s Wolandom jer niste uzeli ovu knjigu u ruke!

Margareta Sinković, izvor slike: SARTR

Prethodni članakEfektne izvedbe skladbi stranih i hrvatskih autora
Sljedeći članakAkademija je posebno mjesto gdje se radi, druži i uživa
Redakcija digitalnog školskog lista "Tabula nova"

Komentiraj

Molimo upišite svoj komentar!
Molimo upišite svoje ime.