Izložba je otvorena 26. siječnja uz prisustvo brojnih učenika, nastavnika, roditelja i građana, a uvodne su riječi imale Anuška Alfirević, ravnateljica Božica Šarić te dogradonačelnica Grada Zaboka Valentina Đurek uz glazbene točke učenika glazbenog odjela ŠUDIGO Zabok.

Tijekom otvorenja organizirana je radionica na temu Rijeka snova u kojoj su učenici osnovnih škola uz mentorstvo srednjoškolaca iz ŠUDIGO Zabok izradili nekoliko metara dugačku papirnatu rijeku s motivima snova.

Ponekad iznenađuje prisutnost noćnih mora u snovima tako mladih ljudi, ali oni ih kroz njihovo kanaliziranje u vidljivi svijet papira, trodimenzionalne forme ili računalnog ekrana izbacuju iz sebe i time “pročišćavaju” svoj duh koji se potom okreće stvarnom životu koji je ipak sretan i pun nade.

Isti je motiv bio i likovni poticaj za izložbu. Pokazalo se kako su snovi zahvalna tema jer su mladim kreativcima omogućili širok raspon maštovitih ideja i likovnih tehnika. Kod onih najmlađih pristup je vrlo jednostavan – rapsodijom boja protkanih fino izbalansiranim crtežima dozivaju detalje koje su sanjali. Kako odrastaju, motivi su pod utjecajem slikovnica i knjiga koje su čitali, ali još uvijek su to fantastična bića i pojave kojima se raduju ili ih plaše kad ih dožive u svojim snovima. U srednjoškolaca je uočljiv utjecaj likovnih djela umjetnika koji su slikali snove i s čijim se radovima susreću tijekom školovanja u ŠUDIGO Zabok, ali tehnike kojima se služe nisu samo klasične, nego su to i suvremene računalne aplikacije kojima stvaraju začudne efekte ili čiste dizajnerske intervencije u sliku i tekst koji postaju integralni dio sanjanog motiva.

U svim radovima prisutno je i nadrealno i apstrakcija u podjednakom omjeru. Oboje nam priča o intenzivnom doživljaju koji može smisliti samo ljudski um koji se u javi ponekad prisjeća detalja, ponekad su oni nejasni, a u oba slučaja običnom promatraču uglavnom neobjašnjivi. Naravno da postoji način detektiranja sanjanih simbola i njihovo tumačenje, ali to je suvišno kad se radi o tako maštovitim radovima kojima smo svjedoci na ovoj izložbi i u ovome katalogu.

Uloga nastavnika/mentora u radu s djecom ovdje dolazi do punog izražaja. Naime, izborom ili sugeriranjem te podučavanjem određene likovne tehnike, oni omogućavaju svojim učenicima da nam prenesu svoje snove. Stoga velika zahvala svima koji su se odvažili uroniti u taj delikatan zadatak te odabrali i poslali uratke za izložbu Snovi u likovnom stvaralaštvu djece i mladih.

Snovi u likovnom stvaralaštvu djece i mladih / Google Photos
Prethodni članakInvazija misterioznih kodova po školskim hodnicima
Sljedeći članakDruštvene igre za djecu u bolnici
Redakcija digitalnog školskog lista "Tabula nova"

Komentiraj

Molimo upišite svoj komentar!
Molimo upišite svoje ime.