Krapinsko-zagorska županija prijavila je projekt koji će se provoditi od 26. 6. 2017. do 28. 6. 2019. i u kojem je udruženo deset partnera (Zagorska razvojna agencija d.o.o., Osnovna škola Stjepana Radića, Brestovec Orehovički, Osnovna škola Ksavera Šandora Gjalskog, Zabok, Osnovna škola Marija Bistrica, Osnovna škola Mače, Osnovna škola Janka Leskovara, Pregrada, Srednja škola Zlatar, Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, Srednja škola Krapina, Gimnazija Antuna Gustava Matoša, Zabok). Škole partneri oformljene su u pet radnih skupina: razredna nastava i stručni suradnici, društveno-humanističko-jezično područje, prirodoslovlje, matematičko-informatičko-tehničko područje i umjetničko područje.

Ciljevi projekta su jačanje ljudskih kapaciteta u osnovnim i srednjim školama, izrada inovativnih programa i njihova provedba s (potencijalno) darovitim učenicima osnovnih i srednjih škola te utemeljenje centara izvrsnosti u KZŽ kroz koje će se trajno razvijati potencijali i osigurati podrška obrazovanju darovitih, primjenjujući uz to i adekvatne oblike podrške obiteljima darovitih, trajno mentorstvo te veze s poslovnom zajednicom.

Kroz aktivnosti u projektu nastavnici KZŽ biti će educirani za rad s darovitom djecom što uključuje temeljnu edukaciju o darovitosti te specijalizirane edukacije u okviru tematskih radnih skupina kao i edukaciju o inovativnim načinima poučavanja. Naša škola je partner i koordinator za umjetničko radno područje, a naši učenici sudjelovat će u provedbi pilot programa namijenjenih darovitima koji će izraditi nastavnici navedene umjetničke radne skupine. Jedan od ciljeva projekta također je i mogućnost korištenja suvremene opreme u sektoru likovne umjetnosti i dizajna. Svi materijali, programi i sadržaji, bit će dostupni zainteresiranim nastavnicima, učenicima i roditeljima na novoj web platformi.

Profesori naše škole, u okiru prve faze projekta koja se odnosi se na jačanje kompetencija učitelja, nastavnika i stručnih suradnika osnovnih i srednjih škola, sudjelovali su na temeljnoj edukaciji koju je održala Jasna Cvetković-Lay, dipl. psih. o prepoznavanju darovitih učenika, okvirima rada s njima u odgojno-obrazovnom procesu te njihovom usmjeravanju 6. listopada 2017. u Galeriji grada Zaboka.

Nadalje, sudjelovali su i na specijaliziranoj edukaciji za umjetničku radnu skupinu koju je održala doc. dr. sc. Iva Šverko s temama Umjetnost i psihologija, Kreativni proces, Talent i darovitost koja se održala u Energetskom centru Bračak 27. studenoga 2017. godine.

U ovoj, prvoj fazi projekta, predviđena je još i edukacija o inovativnim načinima poučavanja te studijsko putovanje i posjet Centeru za raziskovanje in spodbujanje nadarjenosti u Ljubljani, Slovenija.

U slijedećoj fazi projekta, tijekom prve polovice 2018. godine, sudionici umjetničke radne skupine, u kojoj su i naši profesori, izradit će pilot program sa sadržajem za darovite. Nakon toga učenici naše škole sudjelovat će provedbi istog pilot programa što je predviđeno za drugu polovinu 2018. godine. Finalna faza projekta odnosi se na promocije programa putem izložbi i prezentacija te usustavljanje web platforme što će se realizirati u prvoj polovici 2019. godine.

Projekt Lumen na Bračaku / Google Photos
Prethodni članakTerapijsko modeliranje u glini
Sljedeći članakZavršena rekonstrukcija Prilaza prof. Ivana Vrančića
Redakcija digitalnog školskog lista "Tabula nova"

Komentiraj

Molimo upišite svoj komentar!
Molimo upišite svoje ime.