Izložbu je otvorila dožupanica Krapinsko-zagorske županije Sanja Petek, a uvodne su riječi održali ravnateljica Božica Šarić te Davorin Vujčić koji je dao likovni kritički osvrt na radove petnaestorice sadašnjih, bivših i budućih profesora koji su se predstavili svojim tematski i likovno raznovrsnim radovima.

Ovdje donosimo i osvrt Davorina Vujčića s otvorenja:

Biti profesorom jedan je od najodgovornijih izazova i to svakako s dugoročnim posljedicama. Poslanje, poziv profesora znači obrazovanje i odgoj; sudjelovanje u formiranju ne samo stručnih stavova, nego i vrijednosnog sustava mladog čovjeka, pokazivanje primjerom što je to odgovornost i predanost, koje su to ljudske i profesionalne vrijednosti kojima valja težiti. Osobito ova škola, sva okrenuta kreativnosti, osobito ona odgaja mlade da gledaju i da vide, da gledajući uče i učeći napreduju, svatko u svom području htijenja i djelovanja.

Kreativni potencijal ove škole ponajprije je utjelovljen u osobnostima i radu profesora – bivših, sadašnjih i budućih. Tomu svjedoči ova izložba kojom se predstavljaju vlastitim umjetničkim radovima. 15 profesora izlaže svoja autentična umjetnička djela slikarstva i kiparstva, grafike i fotografije, arhitekture, primijenjene umjetnosti i dizajna. Zbog njihove komunikacijske snage, vidim ih kao raznovrsne i raznolike spojnice: neki od autora njime spajaju svoje radove od prije nekoliko godina sa recentnim likovnim promišljanjem ostvarujući kontinuitet umjetničke karijere; neki izloženim djelom isprepliću osebujni likovni izričaj sa svojim pedagoškim poslanjem, pri čemu su oba segmenta na dobitku; neki sigurno, ovdje izloženim radom, impresioniraju (ili bi barem trebali) učenike ove škole, a neki pak, stvaraju još nevidljivu poveznicu između sebe i svojih budućih učenika.

Profesori ove škole, kreativni kakvi već jesu, nisu se strogo ograničili na granu likovne umjetnosti koju su diplomom nostrificirali; kipari se predstavljaju i metafizičkim slikarstvom, i vrtlarskim umijećem u ambijentalnim instalacijama, i uljima na platnu, slikari profinjeno komponiranim fotografijama, a edukatori likovne kulture skulpturama… Vidimo fantastične, rukom tkane tapiserije, slojevite grafike i odjeću snažne osobnosti i integriteta. Vidimo likovnu senzibilnost znalački primijenjenu u dizajnu prostora i predočenu trodimenzionalnim animacijama. Ovom bogatstvu tehnika i likovnih poetika, pridružuje se i šarolikost motiva koji se kreću od lapidarnih prikaza ljudske figure do izražajnih portreta, od slika na granici apstrakcije, preko aluzija do preciznih topografija zagorskog pejzaža i velebitskog skloništa. Svima njima zajednički je nazivnik suvereno vladanje materijalom i tehnikama te inventivnost koja svakom od ovdje izloženih radova daje snažan osobni pečat.

Uz ovakve profesore, njihovu osobnost, entuzijazam i profesionalnu kompetenciju, uopće ne dvojim da će se budućnost ove škole ispisivati širokim osmijehom i svijetlim tonovima, neobičnim fontom i velikim slovima.

Izložba profesora likovne umjetnosti i dizajna ŠUDIGO Zabok 2017. / Google Photos
Prethodni članakJoš jedan uspjeh naše Tabule!
Sljedeći članakMala škola znakovnog jezika
Redakcija digitalnog školskog lista "Tabula nova"

Komentiraj

Molimo upišite svoj komentar!
Molimo upišite svoje ime.